fbpx

Περί αστρολογίας

Η θεωρία των βιορυθμών

Η θεωρία των βιορυθμών

Η θεωρία των βιορυθμών

Σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει ημέρες κατά τις οποίες νοιώθετε ιδιαίτερη ευεξία, ενώ άλλες καχεξία, ιδιαίτερα ευδιάθετοι ενώ άλλες ανεξήγητη δυσθυμία, χωρίς να υπάρχουν κάποιες εξωτερικές αιτίες. Μην απορείτε. Η θεωρία των βιορυθμών αυτό εξηγεί.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, από την γέννησή μας αρχίζουν να «τρέχουν» οι βιορυθμικοί κύκλοι, με θετική φορά. Οι κύκλοι αυτοί έχουν διαφορετική συχνότητα και επηρεάζουν κάποιους τομείς. Οι κυριότεροι είναι τρεις.

Ο φυσικός ή σωματικός με συχνότητα 23 ημέρες που δείχνει τη δύναμη, την αντοχή, την κατάσταση υγείας μας γενικότερα. Ο συναισθηματικός με συχνότητα 28 ημέρες που επηρεάζει τη ψυχική μας κατάσταση, το αίσθημα ευφορίας ή δυσφορίας μας. Ο πνευματικός ή διανοητικός κύκλος με συχνότητα 33 ημερών, δείχνει το καθαρό ή θολωμένο μας μυαλό, την ευστροφία μας κλπ. Κάποιοι χρησιμοποιούν κι ένα τέταρτο κύκλο, τον διαισθητικό, με συχνότητα 38 ημερών, που δείχνει την ικανότητα να εμπιστευθούμε τη διαίσθησή μας ή το ένστικτο.

Η ζωή μας κύκλους κάνει:

Με τη γέννησή μας λοιπόν αρχίζουν οι παραπάνω κύκλοι κι όπως «έχει ο καιρός γυρίσματα» και με τη διαφορετική τους συχνότητα, άλλοτε είναι κάποιος ψηλά, άλλοτε χαμηλά, άλλοτε συμπίπτουν δύο ή τρεις ψηλά ή χαμηλά. Χρησιμοποιώντας τις ημιτονικές καμπύλες, αποτυπώνουμε γράφημα για κάθε μέρα, χωρίζοντας τις καμπύλες αυτές σε δύο μέρη, το πάνω και το κάτω. Το θετικό και το αρνητικό. Έχουμε δε και δύο σημεία, τα περάσματα από το πάνω στο κάτω και το αντίθετο. Είναι τα κρίσιμα σημεία.

Αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα ημικύκλια αυτά:

Για το σωματικό ή φυσικό κύκλο, όταν βρισκόμαστε στο πάνω, έχουμε περισσότερη ευεξία, νιώθουμε δύναμη, κάποιος αθλητής μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις, αλλά κι οποιοσδήποτε θα έχει μεγαλύτερη σωματική αντοχή.

Όταν τώρα είμαστε στο κάτω ημικύκλιο, νιώθουμε ατονία, σίγουρα δεν έχουμε τη ζωντάνια και την αντοχή του πάνω ημικυκλίου. Ένας αθλητής π.χ. θα μπορούσε στο ημικύκλιο αυτό να κάνει τις προπονήσεις του, ενώ στο πάνω να δίνει τους αγώνες του. Σε κάποιον ασθενή, αυτή θα μπορούσε να είναι περίοδος θεραπείας.

Στα δε κρίσιμα σημεία, τις ημέρες εκείνες που περνάει ο σωματικός κύκλος από το ένα στο άλλο ημικύκλιο, θα έλεγα ότι πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή, επειδή υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Πιο προσεκτικοί στην οδήγηση, στο χειρισμό μηχανών και εργαλείων κλπ.

Τι σημαίνει τώρα το πάνω ημικύκλιο στο συναισθηματικό κύκλο; Με την συχνότητα των 28 ημερών, έχουμε ένα 14ήμερο στο πάνω ημικύκλιο, όπου η χαρούμενη διάθεση, η αισιοδοξία μας διακατέχει, αλλά και άλλα αισθήματα ευαισθησίας, αγάπης, συνεργασίας, ενώ στο επόμενο 14ήμερο θα βρούμε το εαυτό μας λιγότερο ανοιχτό, φιλικό ή αισιόδοξο. Στα δύο δε σημεία εναλλαγής (κρίσιμα) θα παρατηρήσουμε ότι είμαστε πιο γκρινιάρηδες, οξύθυμοι, θα έλεγα έτοιμοι για καυγά. Βέβαια παίζει ρόλο και η ατομική ιδιοσυγκρασία, αλλά σίγουρα αυτή επιτείνεται ή επιδεινώνεται ανάλογα με τη φάση του παραπάνω κύκλου.

Κάτι πολύ σημαντικό: Ο κύκλος αυτός, που διαρκεί 28 ημέρες, δηλαδή τέσσερες εβδομάδες, είναι ο προσφορότερος για να πειραματιστούμε και να διαπιστώσουμε οι ίδιοι την ορθότητα ή όχι της θεωρίας των βιορυθμών. Αν κάποιος γεννήθηκε Τετάρτη, θα γνωρίζει ότι η μία Τετάρτη είναι που περνά το κρίσιμο θετικό σημείο, η επόμενη Τετάρτη που βρίσκεται στο συναισθηματικό υψηλό, η 3η Τετάρτη που περνάει το κρίσιμο αρνητικό και η 4η Τετάρτη που βρίσκεται στο συναισθηματικό «χαμηλό» και πάλι από την αρχή. Να γιατί η ημέρα γέννησης του καθενός παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Ας δούμε τώρα τον διανοητικό ή πνευματικό κύκλο. Η συχνότητά του είναι 33 ημέρες. Για 16,5 μέρες λοιπόν θα είμαστε στο θετικό, το πάνω ημικύκλιο. Είναι η περίοδος που το ακονισμένο μας μυαλό παίρνει στροφές, ό,τι μελετήσουμε το κατανοούμε εύκολα, οι λύσεις σε προβλήματα που εμφανίζονται έρχονται μόνες τους. Όσοι εν πάσει περιπτώσει κάνουν πνευματική εργασία, θα δουν την περίοδο αυτή ότι έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

Στο διάστημα δε των επόμενων 16,5 ημερών, στο αρνητικό διανοητικό, θα διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε πνευματικά, αλλά θα μας λείπει και η διάθεση. Είναι καιρός να καθαρίσει η μυρουδιά του «καμένου μυαλού» του προηγούμενου διαστήματος. Θα έλεγα ότι είναι περίοδος μηρυκασμού. Όπως τα μηρυκαστικά βόσκουν την ημέρα και τη νύχτα μηρυκάζουν, έτσι κι εμείς μπορούμε να ξανασκεφτούμε όσα μάθαμε στο προηγούμενο διάστημα, να επαναλάβουμε τη μελέτη για να τα χωνέψουμε καλύτερα.

Και τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο ατομικός δείκτης νοημοσύνης (IQ) πάει περίπατο. Έτσι κι αλλιώς, ο καθένας έχει το δικό του. Απλά θα έχει τις ανάλογες διακυμάνσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, κατά τη διάρκεια του κύκλου.Τώρα στα κρίσιμα σημεία, την 1η και 17η ημέρα, είναι εκείνα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος του λάθους. Και αν μεν βλέπουμε ότι εκείνες τις μέρες πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση, είναι καλύτερα να μελετήσουμε εκ των προτέρων όλες τις πλευρές του θέματος, ενώ για θέματα που θα προκύψουν ξαφνικά εκείνες τις ημέρες, είναι καλύτερα να «αγοράσουμε χρόνο» και να αφήσουμε τη λήψη απόφασης για τις επόμενες μέρες.

Αυτοί είναι λοιπόν οι τρεις κυριότεροι βιόρυθμοι που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Βέβαια για τον καθένα μας, αφού η αρχή τους βρίσκεται στην ημερομηνία γέννησής του, σε κάθε μέρα θα βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία, αλλά ακόμα και για εκείνους που γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, που συμπίπτουν επακριβώς, πάλι οι αντιδράσεις τους σε κάποια κατάσταση θα είναι διαφορετικές, επειδή η προσωπική ιδιοσυγκρασία, η διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, η εκπαίδευσή του, η κατάστασή του γενικά (οικονομική, κοινωνική κλπ.), ακόμα και η κληρονομικότητα παίζουν το ρόλο τους. Αλλά η μελέτη τους μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις παρουσιαζόμενες καταστάσεις.